Főoldal Skiccek Írásaim Installáció Galéria M ZS

2016. szeptember 8., csütörtök

Mocsár Zsófia Alexandra halálának az oka






Mocsár Zsófia Alexandra
(1991.február 10-2016. június 23.)

Halálozási ok:


C típusú, gennyes agyhártyagyulladás és a felelőtlenség


Egyetlen Gyermekem volt. És nem természetes, ahogyan meghalt, meg fogom találni a felelőst!!!


Halála előtti napok, hetek rekonstrukciója:

2016. február vége: Zsófi és Krisztián Budapestről Nagymarosra költöznek

Zsófi ezután Nagymaros, Budapest, Szabadka között ingázik vonattal és gyalog, nincs ideje arra sem, hogy a lakásukat rendezgesse, nyáron szerette volna, hogy szeptemberig rend legyen!

Ez idő alatt kétszer volt itthon, Debrecenben. Egyszer egy bicikliért, amit tőlem kapott, egyszer csak miattam.

Szabadkán többször és a Pécsi Országos Színjátszó Találkozón valakitől cseppfertőzéssel elkapta a menincoccust. Bizonyított tény.


2016. június 15. : kedd reggel Zsófi elmegy itthonról, Debrecenből, ahova az előző héten, szombaton jött haza. Nagyon fáradt volt, szinte végig pihent.


2016. június 17. : Zsófi telefonon felhív:


„Anya! Fáj egy kicsit a torkom, ne aggódj, hamar túlleszek rajta. Gödöllőn vagyok, traktorgumikat válogatok egy díszlethez, le kell tennem.”
Ugyanezen a napon: erős fejfájás miatt Horváth Csaba rendező hazaküldi Budapestről Nagymarosra (vonattal és gyalog az út kb. 2-3 órahosszáig tart)


2016. június 18. péntek: 


Zsófi egyedül van otthon Nagymaroson délután öttől, közben erős fejfájása van. Innentől kezdve nem tudjuk, mit élt át hajnal fél kettőig, amikor Krisztián állítólag kihívta az ügyeletet. Sehol erről írásbeli dokumentum nincsen!

Amikor Krisztián otthon volt, mi nem telefonáltunk soha, mert Krisz ezt nem szerette!!!
Állítólag, meg akarta védeni Zsófit az én aggódásomtól, s nem vette soha figyelembe, hogy mi is ketten voltunk egymásnak, nem csupán ők. Szeptembertől Nagymaroson éltem volna, így akartam megszakítani az élettársi kapcsolatom, ami pokol volt, s a leendő unokám érkezése miatt is Nagymarosra költöztem volna! Volna… Volna… Volna…
Krisztián délután ötkor elment Pestre, s hajnal fél kettőkor ért haza. Egyetlen hőmérő sem volt a lakásban!!!
Ha Zsófi jól lett volna, hívott volna, így én sem hívtam, azt gondoltam, otthon van Krisztián. Vártam a szokásos kutyasétáltatás időpontját. Nem lepődtem meg azon, hogy azon a napon nem telefonáltunk, mert azt is gondoltam, hogy Zsófi dolgozik. Máskor is volt ilyen. Csütörtökön háromszor, szerdán kilencszer hívtuk egymást, a napi átlag olyan négy-öt hívás volt, de csak akkor, ha tudtunk beszélni.
Itthon már elő volt készítve Zsófi lámpája, festőállványa és a szekrényei, meg a könyvespolcról beszéltünk még a könyvekkel, hogy hogy fogja azt elvinni a színházi autó. Ez lett volna az én odaköltözésem első jele is, Krisszel Zsófi nyáron akarta megbeszélni, hogy nem vagyok jól, s odamegyek addig, míg saját lakást nem találok Nagymaroson.
Addig is nagymarosi szálláshelyek listáját küldte el Zsófi, mert először meg akartam én is nézni Nagymarost, ahol sem addig, sem azóta nem voltam.


2016. június 19. szombat reggel fél nyolc: 


Krisztián Zsófi TAJ száma miatt hív, mert nem találta… Ha hajnalban kint lett volna az ügyelet, ők is kértek volna TAJ számot. Sehol erről írásbeli dokumentum nincsen! Még mindig nincsen!


„Összességében, ami leginkább jellemző az agyhártyagyulladások minden formájára, függetlenül attól, hogy milyen kórokozó okozza, az a folyamat rendkívül gyors előrehaladása, gyakorlatilag az órák alatt bekövetkező rosszabbodás, mely a megfelelő orvosi kezelés nélkül többnyire végzetes.”


Lásd lentebb!
Reggel fél nyolckor már késő volt.


Azóta négy olyan emberrel találkoztam, aki ezen átesett, s csak az egyikőjüknek lett halláskárosodása az egyik fülére, az összes többi vagy felkelt három nap után a kómából, vagy bele sem esett. Ezeket az eseteket a DE Neurológiai Klinikáján kezelték. Csak azért kutakodtam, mert tudni akartam, miért halt meg 25 évesen (Atya ÉG, az nagyon kevés!!!) az Egyetlen Gyermekem, a Jövőm,  a leendő Unokáim Édesanyja, a Családom, Egyetlen Örökösöm, az Egyedüli Kicsem idő előtt.

Nem ezért dolgoztam látástól vakulásig, volt, mikor két munkahelyen is, nem ezért áldoztam fel önmagam egészségét azért, hogy Zsófinak mindene meglegyen, mert megvolt, amit csak szeretett volna egészen kicsi korától kezdve. Ezt persze, lehet tagadni, elég, ha én tudom, meg azok, akik végignézték az életünket, ugyanis tizenhárom hónapos korában meghalt az édesapja is. Aztán a szüleim, apai nagyszülei születésekor már nem éltek. Örököltünk egy halom adósságot az édesapjától, kifizettem, mert a negatív adósság is adósság. Öt álló esztendeig csak a hivatalokat jártam halasztásért, s albérletben éltünk születésétől kezdve egészen 1998-ig, mert mindent eladtak a fejünk felől. És mindezek ellenére mégsem szenvedett szükséget soha semmiben sem.

Szóval, szombat és 2016. június 19.:


Felhívtam Gyöngyit, Zsófi másod unokatestvérét, miután a mentő, ami Őt szállította Vácra, ütközött egy teherautóval. Gyöngyi tudta, hogy Zsófi meg fog halni, megmondták neki, hogy az utolsó utáni pillanatban került kórházba. Már én is tudtam. Krisztiánra egyfolytában egy olyan jelzőt használt, amit inkább nem írok ide. És átvitette Zsófit Pestre, mármint Gyöngyi. Már akkor elintézett mindent, mikor nagy nehezen megkérdezte tőlem, beleegyezek-e a szállításba.

Innentől kezdve mindenki hazudott nekem vagy ordibált velem, mintha én volnék a felelős a helyzetért. Volt , aki meg sem mukkant sem telefonon, sem élőben. Elillant.

A Húgomék lementek Pestről Vácra.

Valószínűsíthetően ekkor élesztették először újra Zsófit, az Egyetlen Kincsem, a Gyermekem, az Egyetlent.

Ezt a fájdalmat nem lehet ép ésszel kibírni!
Az élettársam egyetlen nap szabadságot sem vett ki, ehelyett elment lakodalomba az anyjával Zsófi halála után.
Már nem vagyunk élettársak…


A Szent László Kórház intenzív osztályán láttam mesterséges kómában Zsófit, s azonnal tudtam, hogy ezt nem éli túl. Krisztián őrjöngött velem, mint mindig. Figyelemelterelés. Sikertelen hadművelet a részéről. És innentől kezdve naponta kétszer egy óra helyett kétszer sok egészen

2016. június 22-ig.

Ekkor nagyon magas láza és rettentő magas vérnyomása volt Zsófinak, a Honvéd Kórház ambulanciáján felvágták a fejét, dializálták a vérét, hiába… Áttörte a baktérium a véragy-gátat. És már hétfőn leállt az Egyetlen Gyermekem agyműködése majdnem. Csak nagyon erős fájdalomingerre válaszolt, semmi másra sem, s még mindig mesterséges kómában. Többször újraélesztették.


2016. június 23 reggel hat óra öt perc:


Az orvosok hagyták elmenni az Egyetlen Kincsem.

Az élettársam továbbra sem vett ki szabadságot, én egy pszichiátrián vártam a csodát; Krisztián veszekedett, mint mindig, hogy Debrecenben akarom Zsófit nyugalomba helyezni, ama örökre.
Szerinte egy vadidegen ember búcsúztatja majd, de nem, mert az a lelkész keresztelte, konfirmálta, ha bajunk volt középiskolás korában, segített nekünk; abban a templomban sokszor szerepelt, szerepeltünk együtt a nevelőapjával is, ott volt az első nagy kiállítása, s azért éltek Nagymaroson, mert mégiscsak ki akartak néha kapcsolódni Budapestből.
És nem volt gyászjelentés, gyászhírek, csak olyanok voltak abban a templomban, akik ismertek bennünket.
És nem akartam még Pesten, hogy Zsófi agonizációját végignézze bárki is, mert az az Övé volt, s a Családé, nem másra tartozó szint.
És nem tudom, a férfiak milyenek is, mert van, aki egy súlyos betegséget, meg van, aki egy ilyen halálesetet nem vesz komolyan.
Részemről erre megvolt a válaszom.
És, ha Zsófi feje Debrecenben kezd így fájni, ma is itt volna közöttünk!
Ennyi!
*
„Az agyhártya-gyulladás az a kórkép, amelyről az átlagember alig valamit tud, és amit tud, az sokkal inkább pánikot, félelmet keltő, mint a valóságot híven tükröző információ.
Többféle baktérium okozhat agyhártyagyulladást, és a következmény ebben az esetben is igen súlyos lehet. A vírusokkal ellentétben szerencsére itt az antibiotikumok időbeni, intenzív és lehetőleg célzott alkalmazása teljes gyógyuláshoz vezethet.
A meningococcusbaktérium három szerocsoportját ismeri az orvostudomány, ám ezek közül csak néhány képes járványos előfordulásra. Hazánkban a C típus okozta megbetegedések a leggyakoribbak. Ez ellen a fertőzés ellen már létezik és itthon is kapható védőoltás, ahogyan az A szerotipus ellen is lehet védekezni. Csak a nem járványos formában  előforduló B ellen nincs a világon sehol védőoltás. 
Nagyon fontos a fertőzés korai felismerése, hiszen a korán adott antibiotikumos kezelés a túlélés esélyét duplájára növeli.
Először is, mi tulajdonképpen ennek a betegségnek a lényege, és hogyan keletkezik? A gyulladás a meningitis esetében a lágy agyhártya(ák) gyulladását jelenti, vagyis a kórokozó a központi idegrendszerbe kerül, azt betegíti meg. Eközben számtalan biokémiai folyamat zajlik le, melyek során többféle, részben a kórokozó, részben saját immunrendszerünk által termelt anyag, fehérvérsejt stb. gyűlik a gyulladás helyére, az agyhártyára, és ott különböző reakciókat eredményez.(pl. vérbőség, vizenyő, szövetkárosodás stb.) Ezeknek a folyamatoknak a következményei jelennek meg a klinikai tünetek formájában. Ezeket észleli a beteg, és ezek alapján születik meg az első vizsgáló orvos diagnózisa, melyet a laboratóriumi vizsgálatok tesznek bizonyossá.
A betegség minden esetben igen magas lázzal jár, gyakori a hányás és az apró bőrvérzések. Komoly gyanút kelt a meningococcus jelenlétére a tarkókötöttség, a fényérzékenység és a zavartság. A betegségre jellemző petechiákat (bőrvérzéseket) könnyen meg lehet különböztetni a kiütésektől.
Egyszerűen egy üvegpohárral kell a bőrt leszorítani, s még így a kiütések eltűnnek, addig a petechiák láthatóak maradnak. A betegség legenyhébb gyanújával is azonnal orvoshoz kell fordulni, mivel a betegség hatásos kezelése csak megfelelő és gyors ellátás keretében lehetséges. Azonban így sem mindig sikerül megmenteni a fertőzött beteget. Még egyszer hangsúlyozni kell a korai felismerés fontosságát, hiszen a kezelés antibiotikumok segítségével próbálja megakadályozni a baktériumok elszaporodását, a beteg állapotának súlyosbodását.

Ezek a tünetek a következők:

  • Általában magas láz
  • Erős fejfájás
  • A tudati állapot zavartsága (a beteg nem reagál a helyzetnek megfelelően, vagy egyáltalán nem reagál az ingerekre, esetleg csak fokozottan aluszékony, vagy éppen ellenkezőleg túlzottan nyugtalan, csecsemőknél vigasztalhatatlan, semmire sem szűnő, magas, sipító hangú sírás jelentkezhet)
  • A beteg elesett, rossz általános állapotú, közérzete rossz, a gyermek nem játszik, fekszik, nem eszik, nyűgös, nyugtalan, vagy folyamatosan alszik.
  • Járása bizonytalanná válik, szédül, hányingere van, hány.
  • Esetleg látászavarról számol be.
  • Lefektetve típusos esetben jellegzetes módon fekszik, ún. vadászkutya-tartásban (oldalán fekszik, lábait sokszor felhúzva, fejét hátraszegi, és ellenáll, ha előre akarjuk hajlítani)
  • Súlyos esetben a testén kiütések jelennek meg, melyek száma gyorsan nő. Ezek a kiütések valójában apró bevérzések, melyek rendkívül súlyos állapotra utalnak.

Összességében, ami leginkább jellemző az agyhártyagyulladások minden formájára, függetlenül attól, hogy milyen kórokozó okozza, az a folyamat rendkívül gyors előrehaladása, gyakorlatilag az órák alatt bekövetkező rosszabbodás, mely a megfelelő orvosi kezelés nélkül többnyire végzetes.


Éppen ezért a felsorolt tünetek bármelyikének észlelésekor egyértelműen az tanácsolható a szülőknek, hogy azonnal vigyék orvoshoz a gyermeket, aki ezután speciális klinikai vizsgálatokkal megerősíti, vagy elveti a meningitis diagnózisát.
A gyógykezelés valamennyi gennyes agyhártyagyulladásos esetben igen komplex, intenzív ellátást igénylő feladat, melyre kizárólag csak jól felszerelt kórházi körülmények között kerülhet sor. A kezelési elvekre vonatkozó szakmai irányadások gyakorlatilag egységesnek tekinthetők az egész országban, s ezen előírások megegyeznek a nemzetközi gyakorlatban a világ fejlett országaiban alkalmazott és eredményes gyógyító elvekkel. A gyorsabb és pontosabb diagnosztikának, az egyre modernebb gyógyszereknek, az intenzív therápia fejlődésének és a rehabilitációnak köszönhetően napjainkban a gennyes agyhártyagyulladás okozta halálozás csökken, és csökken a komolyabb idegrendszeri károsodások (pl. nagyothallás) kialakulása.
A jelenlegi magyarországi probléma kapcsán sokan valószínűleg életükben először szembesültek azzal, hogy ez a betegség hazánkban, bár igen kis számban, de minden évben előfordul, és bizony vannak halállal végződő esetek is.
A meningococcus egy tokos baktérium, mely csak az embert betegíti meg, cseppfertőzéssel terjed, sok egészséges ember hordozhatja, a megfertőzöttek 99,5 %-ban csak jelentéktelen felsőlégúti megbetegedést okoz, és csak 0,5 %-ban jut át az ún. vér-agy gáton és bejutva a központi idegrendszerbe kialakul a meningitis purulenta. A vér-agy gát egy olyan védelmi vonala a szervezetnek, ami számos anyagnak, többek között kórokozóknak is meggátolja a bejutását az agyba. Ennek a gátnak az épsége szoros kapcsolatban van az immunrendszerünk épségével. Amikor az ellenállásunk jelentősen legyengül, legeslegelsősorban akkor van esély arra, hogy pl. a meningococcus átjuthasson ezen a vér-agy gáton, és betegséget okozzon.
A gennyes agyhártyagyulladás kórokozói (haemophilus, meningococcus, pneumococcus) mind cseppfertőzéssel terjednek. A cseppfertőzés elsősorban a zsúfolt, rosszul szellőző helységekben jelent veszélyt (pl. tömegközlekedési eszközök, várótermek, de a bevásárlóközpontok, mozik is.) Vagyis minden olyan hely, ahol sok ember van egy légtérben huzamosabb ideig, és a szellőztetés nem kielégítő. Természetesen a különböző kórokozók terjedésének, fertőzőképességének mértéke különböző, ahogyan különböző az emberek fogékonysága is a betegségekre. Például nagyon nagy a tovaterjedés, megfertőződés valószínűsége az influenza vírus esetében. Ugyanakkor a meningococcusnál a tovaterjedés valószínűsége csak 50 %, és a megfertőződés esetén a betegség kialakulásának valószínűsége még ennél is sokkal kisebb, mindössze 0,1 %. Vagyis, ha 1000 ember szervezetébe bejut a meningococcus naktérium, akkor csak 1 lesz közöttük, akinél agyhártyagyulladást fog okozni.
Tudni kell, hogy ez a megbetegedés egyedi előfordulású hazánkban, a járványt okozó törzs csak extrém ritkán okoz megbetegedést, de vannak olyan embercsoportok, akiknél a veszélyeztetettség fokozottabb. Az átlag egészséges lakosság esetében azonban, mint a fenti számadatok mutatják a megbetegedés valószínűsége sokkal kisebb. Ezért inkább a gyógyszeres prevenciónak van jelentősége a fertőzésveszélynek kietetteknél, illetve az általános érvényű megelőző intézkedéseknek, mint pl. a cseppfertőzés lehetőségének csökkentése, zsúfolt helyek kerülése, az immunrendszert gyengítő erős fizikai megterhelés kerülése, kielégítő táplálkozás, vitaminfogyasztás fokozása. A védőoltás alkalmazása elsősorban az immundeficiens betegeknél, és esetleg a zsúfolt környezetben, a szokásosnál rosszabb körülmények között élőknél (pl. sorkatonák) lehet indokolt.”


(Források: HáziPatika.com, http://www.egeszsegtukor.hu/)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése